marți, 11 decembrie 2012

Expoziţie de Crăciun










Elevii claselor V-VIII, îndrumaţi de doamna profesoară Adela Pop, au relizat în Centrul de Documentare şi Informare o Expoziţie  de Crăciun ce cuprinde obiecte decorative lucrate în tehnica ,,decoupage", ,,quilling", ,,origami". Iată câteva exemple de obiecte: sticle şi borcane decorative realizate în tehnica ,,decoupage", având  utilitatea de suport de lumânare, globuri realizate atât în tehnica ,,decoupage"cât şi în tehnica ,,quilling", brăduţ, lebădă şi felicitări realizate în tehnica ,,origami". Lucrările sunt bine realizate şi au o foarte mare priză la public. Elevii care au contribuit  în cadrul expoziţiei sunt încântaţi să-şi descopere lucrările expuse. Alături de aceste obiecte minunate, se află şi un brăduţ ecologic, realizat din pet-uri de Aqua Carpatica, de către elevii înscrişi în proiectul ,,Şcoala pentru o Românie Verde", implementat de Asociaţia Zibo Help din Satu Mare. Toate obiectele sunt realizate din materiale reciclabile.

,,Prietenul meu poliţistul"

La activitatea ,,Prietenul meu poliţistul"  au participat elevii clasei a IV-a C, îndrumaţi de doamna învăţătoare Mariana Dedu. Activitatea a fost înscrisă în Proiectul program al ,,Festivalului Naţional al Şanselor Tale", ediţia a XIII-a. La activitate a fost invitat poliţistul de proximitate, agent principal Vasile Grad care le-a vorbit copiilor despre normele de comportament, despre cum să procedeze în cazul când sunt abordaţi de persoane necunoscute şi unde să apeleze în situaţii extreme. Au mai avut loc discuţii despre violenţa în şcoală şi posibilele consecinţe în cazul unui comportament neadecvat. Activitatea a avut un caracter interactiv, elevii au pus întrebări pentru a afla cât mai multe lucruri despre activitatea poliţistului de proximitate şi ajutorul pe care-l pot primi de la acesta în diferite situaţii neplăcute.

miercuri, 21 noiembrie 2012

Cărţi noi donate de elevi şi profesori


CĂRŢI NOI PRIMITE DONAŢIE ÎN CADRUL ACŢIUNII
,,O carte pentru bibliotecă!"

Nr.
crt.
Autorul şi titlul cărţii
Editura
Locul apariţiei
Anul apari-ţiei
Buc
Valoare
lei
Valoare totală lei
1.
Jeff Kinney, Jurnalul unui puşti
Arthur
Bucureşti
2010
1
15
15
2.
Jeff Kinney, Jurnalul unui puşti ( Ultima picătură)
Arthur
Bucureşti
2011
1
15
15
3.
Frumoasa cu părul de aur + CD
Litera
Bucureşti
2010
1
8
8
4.
Degeţica + CD
Litera
Bucureşti
2010
1
8
8
5.
Wilhelm Hauff, Povestea lui Muck cel Mic
Litera
Bucureşti
2010
1
8
8
6.
Prima mea enciclopedie cu  Winnie Ursuleţul
Egmont
România
Bucureşti
2009
1
5
5
7.
Jules Verne, Uimitoarele peripeţii ale jupânului Antifer
Adevărul
Holding
Bucureşti
2010
1
8
8
8.
Hansel şi Gretel 3 D
Digikore Studio Limited
Bucureşti
2011
1
3
3
9.
Magda Jianu, Examenul de gramatică

Bucureşti
2010
3
10
30
10.
Geografia şi societatea umană
CD Press

2011
1
10
10
11.
Ioan Nădişan, Surse hidrominerale şi microstaţiuni balneare din Maramureş
Editura Universi-tăţii de Nord Baia Mare
Baia Mare
2012
1
10
10
12.
Liviu Borlan, Piese corale
Boema
Turda
2012
2
10
20

Lecturile generaţiei mele


Activitatea intitulată ,,Lecturile generaţiei mele" s-a desfăşurat în CDI, în  data de 23 octombrie 2012, orele 17. Au participat o parte din  elevii din clasei a V-a A, însoţiţi de părinţi sau bunici.
Scopul întâlnirii a fost nu numai de a stârni interesul elevilor pentru lectură,  ci  şi,  de a-i apropia  de profesorul de limba română, de bibliotecarul şcolii  şi de părinţi. 
În debutul activităţii le-am prezentat părinţilor o parte din activităţile desfăşurate de elevii şcolii în anul şcolar precedent. Majoritatea  activităţilor prezentate  au avut ca scop iniţierea elevilor în cercetarea  documentară, subiect ce a  stârnit interesul părinţilor  şi a generat un dialog constructiv.
În următoarea secvenţă a activităţii, condusă de doamna  Gabriela Medan,  profesoară de limba şi literatura română, diriginta clasei, a avut loc
 evidenţierea unui  titlu a   unei opere literare citite, de către fiecare participant, apoi caracterizarea unei persoane participante în funcţie de cartea citită. Activitatea a continuat cu lectura  textului ,,La ce foloseşte profesorul?", de Umberto Eco,  alegerea unui citat din text, motivarea alegerii făcute. 
La finalul activităţii au avut loc discuţii asupra rolului profesorului, amintindu-se că primul profesor este părintele.




luni, 8 octombrie 2012

Înscrie-te şi tu în proiectul naţional Şcoala pentru o Românie Verde!

De multă vreme urmăresc acţiunile organizate de Zibo.ro şi, toate mi s-au părut deosebit de utile şi instructive pentru elevi. Undeva, prin vară, navigând pe site, am văzut că se va demara acest proiect şi am postat pe blogul CDI afişul de promovare. Un proiect precum, Şcoala pentru o Românie Verde, cred, nu numai că era foarte necesar, dar cred că va avea şi un mare succes. Anual România produce foarte multe deşeuri, care ajung în gropile de gunoi, deoarece colectarea selectivă se face pe ici, pe colo. Sunt necesare astfel de acţiuni de reciclare a hârtiei şi peturilor. Şcoala noastră salută iniţiativa Zibo, şi va participa la proiect. Până în prezent s-au înscris clasele a III-a B, a III-a C şi a IV-a C. Sperăm într-o mobilizare la nivelul întregii şcoli.

vineri, 21 septembrie 2012

,,O carte pentru bibliotecă!"

,,Cartea este viaţa timpului nostru.” Centrul de Documentare şi Informare al Şcolii Gimnaziale ,,Avram Iancu" din Baia Mare lansează proiectul: ,,O carte pentru bibliotecă!" Acţiunea se desfăşoară în perioada 24 –28 septembrie 2012 şi are drept scop înnoirea fondului documentar al CDI prin donaţii! Îi aşteptăm pe toţi cei ce pot dona cărţi editate după anul 2000!

joi, 1 martie 2012

Legenda mărţişorului

Mult aşteptata sărbătoare a primăverii, Mărţişorul, a fost marcată de elevii clasei a II-a B, îndrumaţi de doamna institutor Sonia Corpodean, printr-o activitate transdisciplinară, organizată în CDI, în cadrul căreia elevii s-au familiarizat cu legendele şi tradiţiile româneşti. Vizionarea unui material audio-video şi explicaţiile oferite de doamna institutor, au contribuit la consolidarea cunoştinţelor elevilor despre anotimpul primăvara, dobândite în cadrul orelor de cunoaşterea mediului.
În a doua parte a activităţii elevii au devenit mici artizani de mărţişoare, din materiale ecologice şi materiale reciclabile.
Mărţişoarele rezultate alături de felicitările realizate de elevii claselor a VI-a A şi a VI-a B sub îndrumarea doamnei profesoare Pop-Debreţeni Susana, au constituit expoziţia din CDI intitulată ,,Mărţişorul, de la tradiţional la modern". La activitate a participat şi doamna prof. logoped Ileana Pop care ne-a făcut o demonstraţie de realizare a mărţişoarelor şi a felicitărilor de 1 Martie în tehnica quilling.






miercuri, 29 februarie 2012

,,Lectura domino"

Preocupările cadrelor didactice din unitatea noastră şcolară de stimulare a interesului elevilor pentru lectură sunt multiple, precum şi modalităţile de realizare, fie prin intermediul cercurilor de lectură, a concursurilor tematice sau a activităţilor de voluntariat desfăşurate de elevi în bibliotecă.
,,Lectura domino" organizată recent s-a pliat perfect pe specificul activităţilor CDI dar şi pe gustul celor 27 de elevi ai clasei a VI-a B, conduşi de doamna profesoară Gabriela Medan.
Preluând, parţial, modelul prezentat de doamna profesoară Georgeta Bădău pentru ,,lectura domino", pe site-ul său, l-am îmbinat cu o secvenţă de lectură predictivă pe textul ,,Iarnă cu alivenci" de Cleopatra Lorinţiu.
După ce elevii au format cele 5 grupe, au continuat cu explorarea cărţilor distribuite într-un careu, astfel încât fiecare carte să aibă cel puţin un element comun cu următoare. A urmat alegerea, de către elevii din fiecare grupă, a două cărţi la care au descoperit cele mai multe elemente comune şi notarea lor pe fişa de lucru, iar liderul fiecărei grupe a prezentat rezultatul activităţii.
Lucrul pe textul ales de doamna profesoară Gabriela Medan, a fost de asemenea o surpriză pentru elevi, iar lectura unui fragment din ,,Pupăza din tei" prezentată de doamna profesoară Elena Muntean, în dialect moldovenesc, a stârnit un ropot de aplauze din partea elevilor.
Concluziile se pot deduce din răspunsurile date de elevi la întrebările din chestionar:
,,Mi s-a părut interesant. Ne-a fost pusă la încercare imaginaţia, ceea ce mi se pare chiar grozav. Pe lângă asta am descoperit noi titluri de cărţi."(Iuliana Buciu)
,,Mi-a plăcut activitatea pentru că a fost un lucru nou şi interesant. Nu în fiecare oră de limba română facem aşa ceva. În plus am aflat titluri noi de cărţi şi noi autori." (Bogdan Gherghel)
,,A fost o activitate frumoasă pentru că am extras bileţele, am format grupe şi un moment frumos a fost când doamna profesoară Muntean ne-a vorbit moldoveneşte."(Şerban Grad)
,,A fost interesantă şi neobişnuită această activitate, a fost mai interesantă ca ora obişnuită."(Tudor Poran)
,,Mi-a plăcut activitatea am avut ocazia să descopăr cărţi pe care nu le-am mai văzut."(Sebastian Paşca)
,,Am cunoscut mai multe titluri de cărţi care mi-au ,,făcut cu ochiul", deoarece par interesante. Am aflat şi mai mulţi autori buni."(Oana Irimuş)
,,Mi-a plăcut această activitate pentru că îmi place să vin la CDI să citesc câte o carte."(Alex Pârje)
Ne-am bucurat de prezenţa la activitate a doamnei prof. Ligia Duruş, Inspector şcolar pentru proiecte educaţionale cu finanţare europeană, Consilier pentru inovaţia pedagogică, a domnului profesor Ioan Marian Pop, directorul şcolii şi a domnului profesor Florin Câmpan, director adjunct.








marți, 24 ianuarie 2012

,,Hai să dăm mână cu mână"















Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, când sărbătorim Unirea Principatelor Române, Ţara Românească şi Moldova, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, elevii clasei a III-a A au participat în C.D.I. la o activitate interdisciplinară intitulată sugestiv ,,Hai să dăm mână cu mână".
În debutul activităţii au avut loc discuţii despre însemnătatea Unirii din 1859. A urmat vizionarea unui material audio-video ce a constituit suportul pentru realizarea unor sarcini de lucru pe grupe. Astfel grupa de limba română a realizat un diamant pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, matematicienii au rezolvat exerciţii utilizând date istorice importante legate de Unirea din anul 1859, iar grupa artiştilor a organizat o expoziţie de colaje şi desene realizate de elevii clasei. Grupa de Internet şi cea a cititorilor au selectat citate reprezentative pentru acest eveniment istoric.
La finalul activităţii echipele şi-au prezentat rezultatul muncii, au cântat si au dansat Hora Unirii, apoi le-au fost înmânate diplomele de participare la activitate de catre d-na bibliotecar Viorica Telcian şi d-na profesoară Monica Ienuţaş, coordonatoarele activităţii.

luni, 23 ianuarie 2012

,,Poetul nepereche"

,,Poetul nepereche" s-a intitulat concusul organizat în C.D.I., cu ocazia aniversării a 162 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Participanţii au fost elevii clasei a VII-a B, îndrumaţi de doamna profesoară Diana Baban. Cu această ocazie în C.D.I. s-a organizat şi o expoziţie tematica.
Detalii pe pagina web a scolii www.avramiancumm.ro