Dacă e februarie, e Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare, anul acesta celebrată pe 3 februarie. Organizată de către LitWorld, Ziua Mondială a Cititului cu Voce Tare (World Read Aloud Day), numită și Ziua Mondială a Cititului Împreună este un eveniment global care are menirea de a încuraja copiii, tinerii și adulții din întreaga lume să citească, să scrie, să își împărtășească poveștile și să celebreze puterea cuvintelor, conștienți fiind că dreptul la alfabetizare aparține tuturor oamenilor.
Hai să citim cu voce tare! 😊
Vă propun o scurtă prezentare a cărții Pânza Charlottei și câteva date despre autor.
Un prceluș s-a născut beteag, slăbănog și mult mai mic decât ceilalți. Fermierul Arble vrea să-i facă de petrecanie.
Fiica fermierului, o fetiță de opt ani pe nume Fern, îl scapă de la moarte pe purceluș și începe să îi poarte de grijă. Totodată, îi dă numele Wilbur.
Când Wilbur împlinește cinci săptămâni fermierul Arble decide să îl vândă unchiului Homer Zuckerman.
În grajdul domnului Zuckerman, Wilbur se simte plictisit și deplânge faptul că nu are nici un prieten.
O frumoasă și inteligentă păinjeniță, Charlotte, se oferă să devină prietena lui Wilbur.
Wilbur află că fermierul are obiceiul să sacrifice toți porcii de îndată ce vine Crăciunul. Și el urmează să fie transformat în șuncă afumată și slănină.
Charlotte decide să salveze viața prietenului ei. Il trimite pe șobolanul Templeton să aducă ziare vechi de la groapa de gunoi și scrie in pânza ei diferite mesaje despre Wilbur. SUPER PORC, FANTASTIC, RADIANT; UMIL.
Domnul Zuckerman, văzând pânza Charlottei, crede că a primit un semn misterios de la Dumnezeu și că Wilbur este un porc cu totul special.
Wilbur urmează a fi dus la iarmaroc iar, pentru mai multă strălucire, doamna Zuckerman îi face o baie în lapte bătut.
La iarmaroc, domnul Zuckerman primește un premiu special și o medalie de bronz pentru Wilbur.
La iarmaroc, păinjenița Charlotte își depune sacul cu 514 ouă și moare.
Wilbur aduce, cu ajutorul șobolanului Templeton, sacul cu ouă al Charlottei la fermă și are grijă de el până la apariția micilor păianjeni.
Din 514 copii ai Charlottei, rămân la fermă doar trei păinjenițe. Ele vor deveni prietenele lui Wilbur dar acesta nu o va uita niciodată pe mama lor, o prietenă adevărată dar și o scriitoare iscusită.
Date despre autor:
Născut la Mount Vernon, în SUA, în 1899, E.B. White este unul dintre scriitorii care s-au bucurat deopotrivă de aprecierea criticii și a publicului.
Celebru mai ales ca autor de cărți pentru copii, Elwyn Brooks White a fost, începând din 1927, editor colaborator la The New Yorker.
În 1963 i s-a decernat Medalia Prezidențială pentru Libertate, iar în 1978 a primit o mențiune specială din partea juriului Pulitzer pentru scrisorile și eseurile sale și pentru întreaga operă. A murit în 1985, la 86 de ani, la ferma lui din Maine.
A scris doar trei cărți pentru copii, dar toate trei sunt printre cărțile cele mai îndrăgite de copiii din întreaga lume: Stuart Little (1945), Charlotte’s Web (1952) și The Trumpet of the Swan (1970). O anchetă realizată în 2012 de School Library Journal a arătat că Pânza Charlottei este pe locul I în topul preferințelor cititorilor.
„Cine coboară nivelul atunci când scrie pentru copii își pierde vremea. Trebuie să ridici nivelul, nu să-l cobori“, spunea E.B. White într-un interviu. „Copiii sunt pretențioşi. Sunt cititorii cei mai atenți, curioși, pasionați, sensibili, rapizi şi empatici. Acceptă, aproape fără rezerve, tot ce le propui, atâta vreme cât ești cinstit, curajos și clar.“
Bibliografie: E.B. White, Pânza Charlottei, Editura Arthur,București, 2017
Web: www.litworld.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu