vineri, 15 aprilie 2011

Lansarea proiectului ,,Mari pictori români"

Titlul proiectului: ,,Mari pictori români” – Dosar documentar   

Perioada şi locul desfăşurării: 12.04.2011 – 04.05.2011, C.D.I 

Grup ţintă: 88 de elevi ai  claselor
a VIII -a A,B,C de la Şcoala ,,Avram Iancu”  
             
Organizatori: prof. Pop-Debreţeni Susana
                       documentarist Telcian Viorica
Obiective: O 1 Să cunoască cei mai importanţi pictori români;
                  O 2 Să recunoască cele mai importante opere de artă ale acestora;
                  O 3 Să-şi însuşească etapele demersului de cercetare documentară  pe o temă dată;
                  O 4 Să-şi formeze un bagaj de cunoştinţe artistice şi estetice.



DOSAR DOCUMENTAR
DISCIPLINA - EDUCAŢIE PLASTICĂ


TEMA: MARI PICTORI ROMÂNI
MOD DE LUCRU: echipe de câte 3 elevi
LISTA TEMELOR PROPUSE:  

·         N. GRIGORESCU- Portrete; N. GRIGORESCU – Peisajul; N. GRIGORESCU – Compoziţii istorice,  N. GRIGORESCU – Pictura religioasă.

·         ŞT. LUCHIAN – Portrete şi peisaje; ST. LUCHIAN  - Naturi statice si flori.
·         N. TONITZA – Viaţa şi opera;  N. TONITZA - Portretul de copil.
·         THEODOR AMAN – Viaţa şi opera
·          ION ANDREESCU – Viaţa şi opera

CERINŢE PENTRU DOSAR

  1. Efectuaţi cercetări despre viaţa pictorului ales.
  2. Raspundeţi la temele care v-au fost propuse:
                   - Descrieţi opera aleasă;
                   - Precizaţi-i stilul aristic şi genul preferat al artistului;
                   - Găsiţi un oraş, un monument care îi este consacrat autorului,  sau un muzeu unde îi sunt expuse lucrarile, o stradă sau o instituţie care îi poartă numele, precizaţi oraşul.
     3.  Notaţi datele referitoare la cărţile şi site-urile utilizate, DVD, reviste etc.
            Notă: Citarea bibliografiei
            Exemplu pentru cărţi : ( în ordinea alfabetică a numelor autorilor)
Cebuc, Alexandu, (2008) Grigorescu, ediţia a 2-a, Monitorul Oficial, Bucureşti, pag.121 - 130
Frontisi, Claude, (2007) Istoria vizuală a artei, editia a 2-a rev.,  Editura Rao, Bucureşti, pag. 122
            Exemplu pentru site-uri:
http://biografii.famouswhy.ro/nicolae_grigorescu/
     4.  Ilustraţi dosarul.


joi, 14 aprilie 2011

Lectura între generaţii

A devenit deja tradiţie la nivelul şcolii noastre, ca în luna aprilie să aibă loc activităţi speciale, dedicate cărţii şi lecturii. Deoarece pe data de 2 aprilie este Ziua internaţională a cărţii pentru copii,  iar pe 23 aprilie Ziua Internaţională  a Cărţii, noi am stabilit calendarul activităţilor în perioada 11- 14 aprilie 2011, înainte de vacanţă.  Pentru a sărbători aceste evenimente elevii clasei a III-a C şi-au invitat părinţii şi bunicii, în Centrul de Documentare şi Informare,  să participe alături de ei la o  activitate în care să-şi împărtăşeasca experienţele lor de lectură. Copiii au dat startul activităţii prezentând fiecare o carte preferată,  pe care au dorit să o recomande tuturor participanţilor. Ei au adus argumente prin care i-au convins pe ceilalţi să citească cartea. Părinţii au spus că citesc şi acum lecturile pe care le parcurg copiii lor, şi că le place să recitească unele cărţi pe care le-au citit în copilărie.
Copiii ştiu de ce este important să citească. Iată câteva răspunsuri: pentru că ne îmbogăţim vocabularul, ne dezvoltăm imaginaţia, devenim creativi şi inteligenţi, lectura ne duce într-o altă lume, etc.
În a doua parte a activităţii a avut loc un atelier de lucru, unde grupe formate din doi elevi şi un părinte au realizat postere cu mesaje pro lectură.
Atât părinţii cât şi copiii au declarat că a fost utilă activitatea şi că le-a reamintit tuturor cât de importantă este lectura.
Pentru a le dovedi că le place cartea şi lectura, elevii i-au invitat pe părinţi să participe la sceneta ,,Tinereţe fără învăţătură şi viaţă fără carte", activitate la care au participat şi alţi colegi din clase mai mari, cadre didactice şi preşcolarii de la Grădiniţa nr.10.
Activităţile fac parte din Proiectul Cercul de lectură, al clasei a III-a C, condus de prof. Daniela Florian în colaborare cu bibliotecarul documentarist Viorica Telcian.

Remember CDI

joi, 7 aprilie 2011

Cruciadele - activitate de initiere in cercetare documentara





Scopul activitatii a fost familiarizarea elevilor clasei a VI-a A cu demersul de cercetare documentara. Activitatea s-a desfasurat pe 5 grupe a cate 5-6 elevi si a presupus: cautarea surselor de informare, selectarea documentelor, culegerea informatiilor, prelucrarea informatiilor, comunicarea informatiilor, conform sarcinilor fiecarei grupe, indrumati de doamna profesora  de istorie, Santa Cristina si bibliotecarul documentarist. Astfel de actiuni au mai avut loc si pentru pregatirea festivitatii   de 1 Decembrie si  a activitatii ,,Avram Iancu - patron spiritual si personalitate istorica", activitati la care a participat ca invitat special domnul Batea Ioan, presedintele Societatii ,,Avram Iancu" din Baia Mare.

Proiect interdisciplinar

SĂNĂTATE PENTRU TRUP ŞI SUFLET                                                                            MOTTO"Minte sănătoasă, în corp sănătos!"                                                                                      SCOP: Informarea şi educarea interactivă şi interdisciplinară a elevilor în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos                                                                                                                                      OBIECTIVE GENERALE:                                                                                                                     OG.1 Dezvoltarea obiceiurilor sănătoase (activitate fizică, igienă personală, alimentaţie, odihnă);             OG.2 Formarea unor atitudini şi comportamente privind sănătatea minţii şi spiritului ;                               OG.3 Evaluarea stilului propriu de viaţă;                                                                                               OG.4 Identificarea aspectelor din viaţă care necesită îmbunătăţiri sau schimbări;                                                                                                                                             OG.5 Crearea unui plan de acţiune pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă;                                                 OG.6 Iniţierea şi formarea elevilor în cercetarea documentară, oferirea unor instrumente de acces la informaţie, dobândirea autonomiei în instruire.                                                                                   DURATA: 15 martie 2011 – 15 aprilie 2011                                                                                       GRUP ŢINTĂ: 56 de elevi din clasele a VI-a A şi a VI-a B ai Şcolii cu Clasele I-VIII ,,Avram Iancu”.    ECHIPA DE PROIECT: prof. Calin Carmen, prof. Muntean Elena - coordonatori                                  prof. Pop Ioan Marian, prof. Baban Diana, prof. Herţeg Gheorghe, bibliotecar Telcian Viorica         Discipline cuprinse in proiect: biologie, limba si literatura romana, religie, educatie tehnologica, educatie fizica.

miercuri, 6 aprilie 2011

Colectarea selectiva a deseurilor poate salva planeta!

COLECTAREA SELECTIVĂ A DEŞEURILOR POATE SALVA PLANETA! 

MOTTO:
,, Cetăţeni activi în apărarea mediului înconjurător .“


Organizator: Şcoala  cu Clasele I-VIII “AVRAM IANCU”, Baia Mare
                   Centrul de Documentare şi Informare
Participanţi: elevii  claselei a V-a B, a VI-a B, a VII-a B, cadrele didactice coordonatoare, d-na bibliotecar.
Invitaţi:   - directorii Şcolii  cu Clasele I-VIII“AVRAM IANCU”, Baia Mare.
              - cadre didactice

Rezumatul activităţilor desfăşurate:
§        Elevilor li se prezintă un filmuleţ intitulat ,,Colectarea selectivă” . După vizionarea filmului elevii sunt solicitaţi să-şi exprime părerea despre importanţa colectării selective  a deşeurilor fiind încurajaţi să aducă argumente pro şi contra.
§        Masă rotundă discuţii pentru a stabili: ce sunt deşeurile, ce fel de deşeuri se produc în gospodărie, ce fac oamenii cu aceste deşeuri şi motivele pentru care adoptă o anumită modalitate de colectare.
§        Atelier de lucru :
         În prima fază, elevilor li  se perezintă scara :
                                                                 Reducere
                                                                 Refolosire
                                                                 Reciclare
                                                                 Incinerare
                                                                 Groapa de gunoi
        În a doua etapă elevii extrag dintr-un sac diferite deşeuri (curăţate), trebuie să ghicească ce sunt şi să stabilească ce pot face cu ele.
§        Evaluarea activităţilor: elevii răspund la întrebări: Ce pot face cu.....?
§        Se lansează un concurs pentru alegerea numelui echipei precum şi pentru realizarea designului unui poster A3 şi a unei sigle care să reprezinte echipa în viitoarele activităţi.                                                                                   Data: 17 februarie 2011

Coordonatori: prof. Calin Carmen - biologie, prof. Chirileanu Marieta - engleza, prof. Miclaus Dorina - engleza, bibliotecar documentarist Telcian Viorica



marți, 5 aprilie 2011

Biblioteca, izvorul cunoasterii

Proiectul educational ,,Biblioteca, izvorul cunoasterii" se deruleaza pe parcursul anului scolar 2010-2011, grupul tinta fiind elevii clasei a II-a B, indrumati de inst. Popan Mariana Cristina in colaborare cu bibliotecarul documentarist Telcian Viorica.                                              Scopul proiectului este cultivarea in randul elevilor a placerii de a citi si constientizarea importantei lecturii  in construirea personalitatii.
.

Cercul de lectura al clasei a III-a C

Cercul de lactura al clasei a III-a C, indrumatori prof. Florian Daniela si bibliotecar documentarist Telcian Viorica se desfasoara pe parcursul semestrului al II-lea al anului scolar 2010 - 2011, in fiecare vineri, intre  orele 12-13, la Centrul de Documentare si Informare al scolii.  Ideea acestui cerc s-a nascut din dorinta dascalilor de a gasi noi metode de a-i incita pe elevi la lectura, de a-i stimula astfel incat totul sa para un joc, destindere si relaxare. Metodele de lucru activ - participative, discutiile nerestrictionate pot da senzatia de libertate, astfel incat activitatile din cadrul cercului de lectura sa vina in intampinarea orizontului lor de asteptare.

luni, 4 aprilie 2011

Literatura si gastronomia

Proiectul porneste de la dorinta de a sarbatori Ziua Internationala a Alimentatiei Sanatoase (16 octombrie) si de la corelarea acestui eveniment cu procesul instructiv, prin reflectarea rolului pe care secventele descriptive cu tematica gastronomica le au in economia operelor literare.Opere literare selectate,ce surprind aspecte gastronomice: Ion Creanga - ,,Amintiri din copilarie", Ion Creanga - Povestea lui Harap Alb", Gabriel Liiceanu - ,,Usa Interzisa", Thomas Mann - ,,Muntele vrajit", Costache Negrzzi - ,, Alexandru Lapusneanu", Andrei Plesu - ,,Jurnalul de la Tescani", Marin Preda - ,,Morometii", Marcel Proust - ,,In cautarea timpului pierdut", Mihail Sadoveanu - ,,Iapa lui Voda".
Grup tinta: clasa a VII-a A
Data: 15 octombrie 2010
Coordonator: prof.dr.Gabriela Medan

Adolescenta - calatorind de la copil la adult


Activitatea consta in vizionarea filmului ,,Raging Teens"(Furia adolescentei), realizat de BBC, acesta continand explicatii stiintifice despre schimbarile din adolescenta, imbinate cu marturii ale unor adolescenti despre modul cum percep aceste transformari si cum reusesc sa le faca fata. Dupa vizionarea filmului s-au realizat discutii legate de aspectele fizice, cognitive si sociale care se modifica odata cu intrarea in adolescenta.
Grup tinta:24 de elevi ai clasei a VII-a B
Data:06.10.10
Coordonatori: prof. Marieta Chirileanu, psiholog Georgiana Nan, bibliotecar documentarist Viorica Telcian

Articol-Informatia zilei Maramures, joi 9 decembrie 2010

Scoala “Avram Iancu” a demarat un proiect cu activitati antistres pentru copii. Scris de Angela Sabau, 08 decembrie 2010« Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare » Scoala “Avram Iancu” din Baia Mare a initiat un proiect pentru a veni in ajutorul copiilor afectati de stres, si nu numai. Cei care nu au fost inca atinsi de acest flagel pot invata cum sa se fereasca de el, in timp ce micutii suprasolicitati, care fac fata cu greu cerintelor scolare, pot invata cum sa-si managerieze starile de stres, devenite boala a secolului.Copiii Scolii “Avram Iancu” din Baia Mare vor primi lectii despre cum sa scape de stres. Pana acum, 18 copii s-au inscris deja pe lista pentru a participa la proiectul initiat de psihologul scolii, Georgiana Nan, alaturi de directorul Marian Pop si documentaristul Viorica Telcian. Psihologul scolii a precizat ca atunci cand a gandit proiectul a vrut sa fie ceva care sa le faca placere copiilor si sa-i determine sa vina in mod voluntar, nu obligati.“Vine perioada tezelor, iar copiii se streseaza foarte mult in aceasta perioada. Mai mult, au multe teme, au mult de invatat, unii mai au si alte activitati extrascolare si sunt suprasolicitati. Prin acest proiect vrem sa-i invatam sa-si managerieze starile de stres”, a explicat ea. Potrivit psihologului, nu doar copiii care sunt stresati ar trebui sa participe la acest proiect. “Am vrea sa aiba mai mult un rol preventiv, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, oricine se loveste in viata de o problema stresanta”, a mai precizat ea.In prima parte a actiunii, copiii vor invata unele tehnici de relaxare, cum sa se alimenteze si cum sa traiasca sanatos. Mai ales vor fi invatati cum sa se fereasca de factorii de stres precum alcoolul si tutunul, dar si ce activitati sa faca pentru a se relaxa. De asemenea, imageria dirijata va fi una dintre tehnicile pe care vor invata sa o stapaneasca, aceasta referindu-se la capacitatea de a se gandi la o situatie sau un loc placut, in cele mai dificile momente ale vietii. “Participantii vor avea si reguli, nu vor avea voie sa se judece intre ei sau sa rada unii de altii”, a mai precizat Georgiana Nan.A doua faza a luptei cu stresul va cuprinde jocuri de rol ale unor personaje stresate din literatura si vor analiza actiunile acestor personaje. Cel mai elocvent personaj la acest capitol este nemuritorul “Domnul Goe” al lui I.L. Caragiale, dar alaturi de acesta vor mai fi analizate si alte personaje din literatura. De asemenea, copiii vor face tehnica asa numita “comunicare in perechi”, in cadrul aceluiasi proiect.Psihologul spune ca in lumea moderna, tot mai multi copii au dificultati de adaptare, stresul fiind numit si boala secolului. Principalele cauze ale afectiunilor de acest fel la micuti sunt lipsa indelungata a parintilor de acasa, cei mai afectatii fiind cei ce au parintii plecati la munca in strainatate ori care muncesc foarte mult. O alta cauza ce creeaza dificultati minorilor este divortul parintilor, lucru care le da probleme de comportament, dificultati de concentrare, de invatare, de adaptare. “Prin ceea ce facem aici incercam sa-i facem pe copii sa inteleaga ca stresul nu e ceva ce nu poate fi depasit”, a mai aratat psihologul scolar Georgiana Nan.


Saptamana poeziei eminesciene

Săptămâna poeziei eminesciene
Sub titlul generic ,,Săptămâna poeziei eminesciene” s-au desfăşurat activităţile din CDI ocazionate de aniversarea a 161 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu.
Pe parcursul unei săptămâni elevii au citit din opera poetului, au audiat poezii, au vizionat prezentări Power Point şi filme documentare. De asemenea au memorat poezii şi au învăţat cântece, au creat lucrări plastice.
Ca o încununare a acestor activităţi au participat la concursuri concepute pe niveluri de învăţământ. La ciclul primar s-au desfăşurat concursurile ,,Cel mai bun cititor” şi ,,Cel mai bun recitator” iar la ciclul gimnazial ,,Recunoaşteţi titlul poeziei”.
Activitatea de cercetare a elevilor în CDI a avut ca finalitate realizarea şi prezentarea de portofolii.
Pe toată perioada proiectului în CDI a funcţionat expoziţia de carte şi lucrări plastice intitulată ,,La izvoarele eternităţii” elevii având posibilitatea de a cunoaşte diversitatea fondului documentar al CDI.
Grup tinta: 150 de elevi ai Scolii ,,Avram Iancu"
Perioada: 11 ianuarie 2011 - 17 ianuarie 2011
Coordonatori: bibliotecar documentarist Telcian Viorica , inst. Popan Mariana Cristina, prof. Ienutas Monica, inst. Petretchi Sonia, prof. Florian Daniela, prof. Pop Ioan Marian, prof. Blenche Viorica, prof. Medan Gabriela

Ziua Francofoniei 2011





Activitatea ,,Venez feter la Francophonie avec nous” s-a desfasurat in parteneriat cu Scoala ,,Lucian Blaga”. Dupa ce elevii au facut o incursiune in lumea francofoniei prin cantece si lectura si-au putut etala abilitatile de ,,actori’’ prezentand scenetele : ,, Le perroquet”( elevii clasei a VIII-a B Scoala ,,Avram Iancu”) si ,, Cei trei muschetari”(elevii Scolii ,,Lucian Blaga”), apoi au degustat din delicatesele bucatariei franceze o serie de bunatati pregatite de elevii clasei a VII-a A.
Grup tinta: elevii clasei a VII-a A, a VIII-a B de la Scoala Avram Iancu si elevii clasei a VI-a de la Scoala ,,Lucian Blaga", din Baia Mare
Data si locul desfasurarii: 18 martie 2011, Scoala ,,Avram Iancu", din Baia Mare
Coordonatori: prof. Blenche Viorica, prof. Georgeta Trnyancsev, prof. Emanuela Bud, prof. Medan Gabriela, bibliotecar documentarist Telcian Viorica