joi, 18 februarie 2021

145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși

 

Constantin Brâncuși s-a născut pe data de 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, județul Gorj, și a încetat din viață pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța.

Constantin Brâncuși este al șaselea copil al lui Nicolae și Maria Brâncuși. Prima clasă primară o face la Peștișani, Gorj, apoi continuă școala la Brădiceni. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă și ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangeri și prăvălii. La Craiova urmează cursurile Școlii de Arte și Meserii, apoi la București absolvă Școala de  Belle-Arte.

În opera sa Brâncuși a exprimat esența lucrurilor, vitalitatea formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. Prin obârșia sa țărănească, și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a revelat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității. Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al  XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avangardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea, cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației Brâncuși.

Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen.

Enumerăm câteva din lucrările marelui sculptor: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana fără sfârșit, Coloana sărutului, Cumințenia Pământului, Domnișoara Pogani, Pasărea în văzduh, Principesa X, Vrăjitoarea, Măiastra, Rugăciunea, Muza adormită, Adam și Eva, Leda.

,,Întotdeauna, ceea ce m-a susținut a fost bucuria. În cele mai grele împrejurări ale vieții, am știut s-o găsesc în drumul meu. Mergeam cântând. Știam că ceea ce trebuie să se întâmple se va întâmpla. Și nimic nu mă oprea. Pe acest sentiment al minunii pe care o reprezintă viața, al bucuriei, e clădită toată opera mea". (Constantin Brâncuși - octombrie 1938 - Conversații cu Ionel Jianu. Text publicat în Revista Fundațiilor Regale, nr.9, septembrie 1946).

Webgrafie: Biografie CONSTANTIN BRÂNCUŞI | CentrulBrancusi.ro

                    18 sculpturi de Brâncuși revoluționează arta modernă • feeder.ro

                    Istoria pe răzătoare | Facebook




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu